Por de domini públic

De ben segur que molts heu sentit a parlar del Nosferatu de Murnau, de l'any 1922. Però quants de vosaltres l'ha vist sencer? Ara ja és molt fàcil poder-lo veure gràcies a la pàgina Horrortheque, en què es recullen tota una sèrie de pel·lícules clàssiques de terror que es troben en domini públic i que, a més a més, podeu descarregar.

Així que ara no teniu cap excusa per passar una mala nit veient les impressionants escenes interpretades per Vincent Price de The Last Man on Earth o contemplant la Yvette Vickers a l'Attack of the Giant Leeches, per posar-vos dos exemples ben diferenciats!

Cinc anys de Mecanoscrit.cat

Pels despistats, sapigueu que la pàgina Mecanoscrit.cat fa temps que ens ofereix als internautes material de ciència-ficció, fantasia i terror en català que molt rarament podem trobar amb facilitat al mercat.


Ara que han fet cinc anyets, han decidit renovar la pàgina per tal que els usuaris puguen navegar-hi amb més facilitat i intuïció, afegint noves opcions com la de descàrrega directa (tot un encert, crec jo).

Tot seguit us apuntem el que la gent de Mecanoscrit apunta de la nova etapa que enceten, i que esperem que dure molts mil·lenis més!

Mecanoscrit.cat – La pròxima generació

Ja ho deia el filòsof: El canvi és la única cosa immutable.

Després d’una més que satisfactòria etapa que va germinar a mitjans de 2005, la pàgina web de referència en l’àmbit del P2P i del Gènere Fantàstic en català, www.mecanoscrit.cat, commemorant el seu 5è aniversari, ha decidit renovar la fesomia amb la que es presenta als internautes que van a la recerca de material del gènere de la Ciència-ficció, la Fantasia i el Terror en la nostra llengua i que, malauradament, no troben en el mercat audiovisual actual.

Curiosament, els internautes ens enfrontem sovint amb la paradoxa que sèries com ara Star Trek, Babylon 5, Buck Rogers o La Dimensió Desconeguda (ofertes en català diverses vegades pels canals de televisió), en el moment que els DVD’s es posen a la venda, aquests no inclouen l'idioma català en les seves opcions. Igualment fa pel que respecta a pel·lícules, tan actuals com clàssiques.

Mecanoscrit.cat neix, doncs, de la necessitat d’oferir un producte que aglutini aquestes temàtiques, en la nostra llengua, i sobretot, en la màxima qualitat possible.

En aquesta nova etapa, la organització de Mecanoscrit ha optat per un disseny centrat més en l’aspecte gràfic i intuïtiu, donant al navegant més facilitat i comoditat en la cerca que dugui a terme. Tot el conjunt respira un entorn visual més agradable i directe.

El segon aspecte que també crida l’atenció és l’existència de la Descàrrega Directa, mètode que se suma al ja existent sistema ED2K (liderat per l’eMule). D’aquesta manera, el leit motiv de Mecanoscrit (la difusió del Gènere Fantàstic en català), assoleix la màxima competitivitat al permetre a l’usuari gaudir del producte en un temps proporcional al seu ample de banda més que no pas en el nombre de fonts existent en la xarxa ED2K, lluny ja de recances com s’ha encarregat darrerament d’aclarir la justícia.

La organització d’aquest web s’estructura en base a un grup de col·laboradors que, units per unes afinitats comunes i sense més ànim de lucre que la satisfacció que aporta la feina ben feta, es dediquen a tasques que van des de l’actualització del calendari d’emissions televisives, fins al llançament final dels productes, passant abans per un llarg procés de producció, ripeig, sincronització, subtitulatge, muntatge, controls de qualitat, etc.

Una feina dura, llarga i oculta que només es percep en el moment de gaudir del material publicat. Garantit!

Fa 100 anys que ens va deixar Mark Twain

Avui, 21 d'abril, es compleix el primer centenari de la mort de l'escriptor, periodista i conferenciant nord-americà Mark Twain. Nascut amb el nom real de Samuel Langhorne Clemens el 30 de novembre 1835 a Florida, una petita població de l'estat de Missouri, l'autor immortal de "Les aventures de Tom Sawyer" va morir el 21 d'abril 1910 a Redding (Connecticut).

Però des d'Hespèria el volem recordar per una altra obra seua, Un ianqui a la cort del rei Artús, i no ho diem perquè se n'han fet centenars de pel·lícules i adaptacions (la imatge que acompanya este apunt és de la pel·lícula de l'obra en què apareixen Myrna Loy i Will Rogers, del 1931). Un ianqui a la cort del rei Artús es pot considerar la primera obra d'història alternativa, anomenada també pels amants de les paraules estranyes com 'ucronia'. Podeu trobar esta obra, i moltes més, dins del Projecte Gutenberg, així que no teniu excusa per llegir-lo en anglès!

I tot això passa quan naix la nova pàgina de literatura Pàgina Ebrenca. Segurament s'hauran conjurat els astres per a que així fos... o el creador de la pàgina tindrà alguna cosa a veure amb el fosc món hesperià...