Edgar Allan Poe · «El corb»

Avui fa dos-cents anys del naixement d'Edgar Allan Poe, i des d'Hespèria ens sumem a l'homenatge que se li ret arreu dels Països Catalans i la catosfera. Ho fem amb un podcast d'un dels seus poemes més famosos, El corb. Traduït magníficament al francès per Baudelaire i Mallarmé, i un exemple clàssic del romanticisme, és una profunda al·legoria poètica sobre la mort i el seu abisme separador, i el mateix Poe el recitava sovint.

La influència del poema ha trascendit els paràmetres purament literaris i podem trobar-lo referenciat en molts aspectes de la cultura popular (per posar alguns exemples variats, els Simpson n'han fet una paròdia, hi ha miniatures de warhammer que s'inspiren en el corb, i fins i tot Lou Reed li ha posat el nom a un dels seus discs).

La traducció que hem utilitzat és la de Xavier Benguerel, i la música que l'acompanya és ben romàntica: el Piano Concerto No. 2 in C Minor, Op. 18 - II. Adagio sostenuto, de Serguei Rakhmàninov. La tria ha vingut perquè el compositor rus es va inspirar en un poema de Poe per confeccionar la simfonia coral The Bells i ens ha semblat adequat juntar avui a un i altre romàntic.

Que disfruteu de la lectura, i moltes gràcies per participar en l'homenatge!




[Descarregar el podcast.]


Il·lustració de John Tenniel.

1 comentaris:

  Júlia

19 de gener del 2009, a les 20:14

Hola, també m'he sumat a la iniciativa!!!!

Felicitats per l'èxit i endavant