'Fundació', del llibre al cinema?

Les adaptacions cinematogràfiques de les novel·les d'Isaac Asimov s'han fet amb més o menys fortuna, però una notícia així no ens pot deixar indiferents. Ja feia temps que es parlava de portar al cine la nissaga Fundació, però ara sembla que l'estudi Unique Feature, empresa nascuda després de la fusió de New Line i Warner Bros., està treballant en l'adptació del primer llibre de la sèrie, amb l'objectiu de fer dues parts més si la pel·lícula té èxit comercial. De fet, Fundació és només el primer llibre d'una de les nissagues més interessants i complexes de la ciència-ficció, també coneguda com a cicle de Tràntor. Com recordareu els que heu llegit aquest llibre imprescindible, la història creada per Asimov ens portava fins a un futur molt llunyà, en què els humans hem colonitzat tot el Sistema Solar. Fundació comença a Tràntor, la seu de l'Imperi Galàctic, amb la història de Hari Seldon, un matemàtic que ha creat la psicohistòria, una nova ciència que permet predir el comportament de les persones d'una forma estadística, i d'aquesta manera avançar-se al futur. Aquest és el punt de partida d'una nissaga molt complexa i molt extensa, amb molts personatges que van protagonitzant diferents trames secundàries, al llarg del temps i de l'espai. En realitat, la nissaga de la Fundació és una sèrie d'almenys 16 novel·les i reculls de relats de ciència-ficció, que Isaac Asimov va escriure entre els anys 1942 i 1957, i entre 1982 i 1992, any de la mort de l'autor. De fet, el primer llibre és en realitat un recull de cinc relats que van ser publicats per primera vegada, de forma conjunta, l'any 1951. El díficil projecte de portar Fundació a la gran pantalla és la primera iniciativa de Bob Shaye i Michael Lynne, fundadors de l'estudi Unique Feature després de la desaparició de New Line.

4 comentaris:

  Jesús M. Tibau

19 d’agost del 2008, a les 19:44

fantàstica trilogia que vaig llegir fa temps. Per al meu gust, millor que El senyor dels anells, per exemple

  Anònim

20 d’agost del 2008, a les 9:17

millor que ESDA? mmm... ara que ho dius, potser sí... tot i que en realitat són estils d'escriptura diferents (ja no dic re del gènere!)

Portar-ho a la gran pantalla? es un projecte molt ambiciós! la veritat és que ho tenen molt difícil, però mira l'exemple del mateix ESDA, que se'n van sortir prou bé...

no sé, ja vorem què en surt de tot plegat... i tu què en penses, Gustau, se'n sortiran?

  Gustau Moreno

28 d’agost del 2008, a les 9:43

Doncs no ho sé. Suposo que depèn de qui agafi el projecte. Hi ha directors molt bons, però l'obra d'Asimov és difícil. A mi, per exemple, va agradar-me molt la pel·lícula d'El hombre bicentenario, però no gaire l'adaptació de Yo, robot (tot i que considero que és una molt bona pel·lícula d'acció). També depèn de si volen condensar tota la història en una sola pel·lícula o si volen repartir-la en diferents films. De vegades això funciona (Master and commander) i de vegades no (Alatriste). Portar un llibre al cine sempre és complicat, per això sempre és millor que les adaptacions no vulguin ser excessivament fidels, sinó que es limitin a mantenir l'esperit de l'obra original. En el cas d'El senyor dels Anells van aconseguir fer les dues coses prou bé. Sobre quina trilogia és millor, també tinc els meus dubtes. Crec que no es poden comparar, són dos estils molt diferents...

  lluis

10 de setembre del 2008, a les 23:11

Hi ha un munt de novel·les bonissimes (ben escrites i amb grans idees) del gènere que m'agradaria veure en cinema, la trilogia del Sol nou de Wolfe, Cronopaisatge de Benford, El fi de la infantesa de Clarke, El llibre del dia del judici final de Willis, i tantes altres. La Fundació no és una d'elles, que sigui la més popular no vol dir que sigui la millor.

Salut